Problematyka badawcza
dr Zbigniew Szyguła
- Wpływ temperatury otoczenia na wskaźniki fizjologiczne i biochemiczne oraz zdrowie sportowca
- Krew, osocze i erytropoetyna - regulacja , fizjologia i patologia w sporcie
- Osteoporoza - rola aktywności ruchowej w profilaktyce i leczeniu
- Rehabilitacja w schorzeniach i stanach pourazowych narządu ruchu
dr Wojciech Gawroński
- Urazy sportowe w kajakach górskich, rowerach górskich i narciarstwie
- Krioterapia
- Wspomaganie w sporcie
- Rehabilitacja po urazach sportowych
dr Barbara Frączek
- Ilościowa i jakościowa ocena sposobu żywienia zawodników różnych dyscyplin sportowych.
- Rozpowszechnienie stosowania środków wspomagających wśród sportowców.
- Dobowe wydatki energetyczne sportowców w kontekście utrzymania zrównoważonego bilansu energetycznego.
- Wpływ zabiegów krioterapeutycznych na poziom wybranych hormonów oraz reakcje wysiłkowe.
dr Maria Gacek
- Ilościowa i jakościowa ocena sposobu żywienia różnych grup populacyjnych.
- Ilościowa i jakościowa ocena sposobu żywienia zawodników różnych dyscyplin sportowych.
- Uwarunkowania sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup populacyjnych.
- Psychospołeczne uwarunkowania stylu życia, w tym zachowań żywieniowych, różnych grup populacyjnych.
mgr Małgorzata Morawska
- Rola zachowań żywieniowych w profilaktyce wybranych chorób cywilizacyjnych.
- Wpływ różnych rodzajów diet na zdrowie człowieka oraz analiza założeń i zaleceń wybranych diet alternatywnych.
- Analiza częstości stosowania niekonwencjonalnych modeli żywieniowych wśród różnych grup ludności.
- Ocena skuteczności podejmowania diet redukcyjnych.