dr Zbigniew Szyguła

  • Wpływ temperatury otoczenia na wskaźniki fizjologiczne i biochemiczne oraz zdrowie sportowca
  • Krew, osocze i erytropoetyna - regulacja , fizjologia i patologia w sporcie
  • Osteoporoza - rola aktywności ruchowej w profilaktyce i leczeniu
  • Rehabilitacja w schorzeniach i stanach pourazowych narządu ruchu

dr Wojciech Gawroński

  • Urazy sportowe w kajakach górskich, rowerach górskich i narciarstwie
  • Krioterapia
  • Wspomaganie w sporcie
  • Rehabilitacja po urazach sportowych

dr Barbara Frączek

  • Ilościowa i jakościowa ocena sposobu żywienia zawodników różnych dyscyplin sportowych.
  • Rozpowszechnienie stosowania środków wspomagających wśród sportowców.
  • Dobowe wydatki energetyczne sportowców w kontekście utrzymania zrównoważonego bilansu energetycznego.
  • Wpływ zabiegów krioterapeutycznych na poziom wybranych hormonów oraz reakcje wysiłkowe.

dr Maria Gacek

  • Ilościowa i jakościowa ocena sposobu żywienia różnych grup populacyjnych.
  • Ilościowa i jakościowa ocena sposobu żywienia zawodników różnych dyscyplin sportowych.
  • Uwarunkowania sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup populacyjnych.
  • Psychospołeczne uwarunkowania stylu życia, w tym zachowań żywieniowych, różnych grup populacyjnych.

mgr Małgorzata Morawska

  • Rola zachowań żywieniowych w profilaktyce wybranych chorób cywilizacyjnych.
  • Wpływ różnych rodzajów diet na zdrowie człowieka oraz analiza założeń i zaleceń wybranych diet alternatywnych.
  • Analiza częstości stosowania niekonwencjonalnych modeli żywieniowych wśród różnych grup ludności.
  • Ocena skuteczności podejmowania diet redukcyjnych.